Technológia

Előkészületek

A nagyobb gyümölcsök feldarabolása, a magok kiszedése gondos kezek munkája.
Ha mindez a folyamat, megtörtént, akkor nagyon alacsony °C-on besokkoljuk a gyümölcsöket, ezáltal minden vitamin a rostokban marad! Majd hő- és ütésálló üvegekbe tesszük őket.

Tartósítás

Minden Sült Teás üveg aljára kerülnek olyan gyümölcsök, amelyek nem módosítják az adott ízvilágot, csak beállítják a megfelelő pH értékét. Ezek a ribizli, az alma és a körte. Ezek segítségével történik a tartósítás alapja, mesterséges anyagok nélkül!

Üvegbe töltés

Ezen gyümölcsök után következnek azok a válogatott, finom termések, amelyek meghatározzák a tea ízét: meggyes Sült Teába a meggyek, a homoktövisesbe a homoktövisek, és a többi.
A kisüvegekbe, annyi gyümölcsöt teszünk, amennyi csak belefér, és nem gurul le a tetejéről. Jól hangzik, ugye?

Vár a sütő!

Az üvegek dugig vannak ízletes gyümölcsökkel! A sokkolás után az üvegekbe töltött gyümölcsöt 360°C-on megsütjük, ezáltal benne marad minden fontos ásványi anyag a gyümölcsökben.

Sütés után

Így néznek ki a púposan megrakott teás üvegek a sütés után. Nyugalom, nem lettek lecsenve róla a gyümölcsök, csupán összesültek az ízek, és a gyümölcsök kiengedtek magukból egy kis levet, vagy sokat; ez gyümölcsfüggő.

Feltöltés és lezárás

Feljebb említettük, hogy a gyümölcsök kiengedték magukból a levet. Ezt a levet forró folyadékkal szükség esetén után töltjük, ez a mennyiség változó, hiszen minden gyümölcs más-más mennyiségű levet enged ki magából.
A feltöltések után azonnal lezárjuk az üvegeket, mint azt a képen is látjuk.

Jégfürdő

A lezárt üvegeket megtörölgetjük és fejjel lefelé egy másik edénybe helyezzük. Itt jégfürdőt kapnak (10-15 perc).
A jéghideg víz után a dunsztoló kamrába tesszük őket,(továbbra is le fejjel) ahol 48-72 órán belül maguktól lassan visszahűlnek. Ezzel be is fejeződött a tartósítás (dunsztolás) folyamata.
Figyeljék csak meg! Mikor kibontják az üvegeket, mindegyik szisszen egyet, ez jelzi hogy vákum alatt van “volt” a termék, ez biztosítja a Sült Tea számára a tartósságot.

Címkézés

Végül az utolsó munkafázisban, felkerülnek a megfelelő címkék a Sült Teáinkra. Amint ez a képen is látszik, ugyan csak kézzel történik.
Itt történik a szelektálás, milyen nemzetiségű címkét helyezünk fel a termékre, mely országban kívánjuk forgalomba hozni.
Ma már az őshazáján kívül számos országban ismerik termékünket, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Anglia, Svájc,és mindenhol megelégedéssel fogyasszák a teákat.

Fogyasztási módok

Tea

Hagyományos teaként 2-2,5 dl forró vízzel leöntve, valódi illat és íz aromában gazdag, igazi gyümölcsteát készíthetünk.

Gyümölcsös tej

2-2,5 dl forró tejjel elkeverve finom gyümölcs varázst készíthetünk, a hideg téli napokra.

A nyári hőségben is javasolt a kis üveges sült teát, 2 dl hideg tejjel elkeverni és meginni.

Gyümölcsturmix

Akár hideg, akár meleg tejjel összeturmixolva a sült teát, ízletes gyümölcsturmixot kapunk. Ízlés szerint kedvenc gyümölcseinkkel is gazdagíthatjuk.

Jégkása

Meleg napokon, hűsítő italt is készíthetünk belőle, ha poharunkat megtöltjük jéggel, jég-darával, majd beleöntjük a kis üveges sült teát.

Ezek után felöntjük 3 dl szódával, díszíthetjük egy szelet citrommal, mentalevéllel esetleg a citromfű levelével, és máris egy csodálatos hűsítő italt kapunk.

Koktél

A sült teákból készíthetünk sokféle koktélt, de minden esetbe figyelembe kell venni, hogy nem szabad illatos alkoholt keverni a tervezett koktélba, mert elvonja a gyümölcs ízét, aromáját és illatát.

Javasolt koktél alkohol Bakardi-Vodka-Gin-Fehér Rum ezek az alkoholos italok, sem illat sem színanyagot nem tartalmaznak, így nem fogják megváltoztatni a jelleget adó gyümölcsünk aromáját. Fél koktélos pohárnyi jégdara, egy kis üveges tetszés szerint kiválasztott ízű sült tea, egy kis adag (0,3) alkohol, kis mentalevél, egy szelet Lime, és mehet a szóda, vagy a jeges víz, és máris kész a koktélunk.

Az alkoholos koktél készítésénél, figyelembe kell venni hogy az alkoholos ital fogyasztása, 18 év alatti gyermekek részére TILOS!

 

Egészség kalauz

A termékeinkben lévő összetevők jótékony hatásai

Sült Teáink készítésekor arra törekszünk, hogy minél több vitamin és ásványi anyag maradjon a gyümölcsökben. Megőrizve az ízvilágukat. Mivel mindenféle mesterséges adalékanyagtól mentesek, ezért rendkívül egészségesek és jótékony hatást gyakorolhatnak a szervezetünkre.

Az alábbi leírásokkal szeretnénk bemutatni, hogy a felhasznált gyümölcsök és fűszerek, esetlegesen miben segíthetnek a szervezetünk számára.

A Sült Teák jelenleg 13 féle gyümölcs felhasználásával készülnek.

Aloe vera:

Magas vitamintartalma miatt erősítheti az immunrendszert, idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatású lehet. Képes a szövetek legmélyebb részéig behatolni, ezért a szervezet az aloe verát kiváltképp jól tudja hasznosítani. Serkentheti a sejtnövekedést, tisztíthat és méregteleníthet (avagy regenerálhatja a bélbolyhokat és tisztíthatja a felszívó felületeket, bakteriális szabályozó). Végül, fertőzést gátló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt elpusztíthatja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat.

Bodza:

Influenza elleni hatását ismerhetik a legtöbben, azt viszont kevesebben tudják, hogy pozitívan befolyásolhatja a vesék állapotát és segíthet megszüntetni a székrekedést is.
Elősegítheti a szabadgyökök megkötését és „öregedés-gátlóként” is szokták emlegetni.
Fájdalomcsillapító hatása nemcsak meghűlés esetén, de migrénkor is hasznosítható lehet.

Eper:

Mint a legtöbb gyümölcsnek, az epernek is magas az antioxidáns tartalma, ezért jótékony hatást gyakorolhat a keringési rendszerre és segítheti a szabadgyökök megkötését. Vérkeringés serkentő és vértisztító hatása miatt nagy valószínűséggel megelőzhetőek a súlyosabb érelváltozások. Azoknak ajánlott főként, akik magas vérnyomással küzdenek.
Baktériumölő hatása miatt pozitívan befolyásolhatja a vesék állapotát és székrekedéskor is segíthet.

Fekete áfonya:

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően jótékony hatást gyakorolhat a keringési rendszerre. A terhelés közben történt izomsérülések számát csökkenthetjük a fekete áfonya fogyasztásával. Javasolt cukorbetegeknek is, hiszen csökkentheti a vércukorszintet.
De a benne lévő antociánoknak köszönhetően serkenthetik a kollagén szintézist, ami elengedhetetlen az egészséges bőrhöz.
Szemünk világa miatt is javasolt a fogyasztása, a szabadgyökfogó és kapilláris javító hatásai miatt.

Fekete berkenye:

Gazdag antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban, ezért képes lehet megkötni a szabadgyököket, csökkentheti a vér koleszterinszintjét, segíthet a trombózis megelőzésében, késleltetheti a bőr hámsejtjeinek a korai öregedését, értágító hatású lehet és gátolhatja a vérrögképződést, pozitívan befolyásolhatja a normális véralvadás létrejöttét, méregteleníthet és segítheti a rossz bélműködést. Besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után kiváltképp javasolt.
Jelentős mennyiségű jódot, kálciumot, vasat, bórt, rezet, mangánt és molibdént tartalmaz. Vitaminjai: A, B2, C, E, K, PP.

Fekete ribizli:

Kiváltképp magas antioxidáns tartalmú, szabadgyökfogó és tumor ellenes színanyag tartalmának hála rendkívűl jó hatással lehet az ember szervezetére. Sok található benne C-, B1-, B2-, E-vitaminból, de az A vitamin provitaminjai és a karotin is jócskán megtalálható benne. Fő ásványi anyagai a kalcium és a vas. Ezeknek köszönhetően csökkenthetik a meghűlés tüneteit, segíthetik a szervezetet a vörösvértest-képzésben, hemoglobin szint emelésében. Végül fontos megemlíteni a koleszterinszint-

és vérzsírszint csökkentő hatását. A bőrre gyakorolt jótékonyságát, mivel növelheti a bőr nedvességmegtartó hatását és segítheti a kiütéses, gyulladt bőr helyreállítását is.

Homoktövis:

Gyakran nevezik „csodanövénynek”, hiszen nagymértékben javíthatja az ember általános egészségügyi állapotát, vagyis védheti és erősítheti az immunrendszert, segíthet legyengüléskor (és jó erősítő hatása lehet), védheti a májat, lassíthatja az érelmeszesedést, csökkentheti a vércukorszintet, jó lehet gyomorpanaszokra, méregtelenítő hatású, gátolhatja a bőr öregedésének a folyamatát, csökkentheti a hajhullás mértékét és gyógyíthatja a sebeket (például a kirepedezett bőr gyors gyógyulását is elősegítheti). És ha mindez még nem lenne elég, akkor elkell mondanunk, hogy körülbelül tízszer több C-vitamit tartalmazhat, mint a citrom; ezért kiváltképp jó lehet megfázás esetén is. Jó hír nők számára, hogy kötőszövet erősítő hatása révén csökkentheti a narancsbőr kialakulásának esélyét, illetve segíthet az elmulasztásában is.

Körte:

Magas ásványi anyag (kalcium, magnézium, kálium, cink, jód) és vitamintartalma (A, B1, B2, C) miatt a megfázás megelőzésének elsődleges pontja lehet. Segíthet az ízületi gyulladások, reuma, kimerültség, depresszió megelőzésében.
A körte a cukorbetegek gyümölcse – szokták mondani -, bátran fogyaszthatják nagy mennyiségben is.
Egyik legnagyobb érdekessége, hogy a körtelé élénkítő hatása végett egy egészségesebb ital lehet az energiaital helyett.

 

Málna:

Kiemelkedően magas a C-, B1-, B2- vitamin és A-provitamin tartalma, említésre méltó még a kalcium, kálium, magnézium és vastartalma is. Megfázáskor is javasolt, antibakteriális hatása végett, de segíthet nekünk meghűléses panaszoknál és lázcsillapításnál is.
Kismamáknak is segíthet a reggeli rosszullétek csökkentésében, illetve a szülés megkönnyítésében is, mert elazíthatja és tágulékonyabbá teheti a kismedencei izmokat.

Meggy:

Vértisztító hatása végett jótékony hatása lehet a májra, vesékre, erekre.
Kalcium, kálium és magnézium tartalmából kifolyólag serkentheti a szív működését. Nagy szerepe lehet a szívizom megerősítésében és segítheti a megfelelő szívdobogás helyreállítását.
Érdekes tény, hogy a meggyben mindenféle B-vitamin megtalálható, ezért pozitívan befolyásolhatja az emésztést és az idegek működését is.
A-vitamin tartalmának köszönhetően, segítheti a légzést, az immunrendszert és csökkentheti a meghűlés tüneteit.
Szépségünk és fiatalságunk megőrzésében is segíthet, nem hiába megannyi kozmetikum alapanyaga.

Szeder (fekete málna):

Erősítheti a szervezet védekezőképességét magas C-, B1-, B6-, A-vitamin tartalmának köszönhetően. De a benne lévő ásványi anyagok segíthetik a szervezetet a vírusokkal és baktériumokkal szemben is. Antioxidáns tartalma erősítheti az immunrendszert és csillapíthatja a különböző gyulladásokat.
Gazdag rostokban, amelyek pozitívan hathatnak az emésztésre is.
További jótékony hatásokat gyakorolhat a memóriára, vércukorszintre, vérnyomásra.

Szilva:

Kevesen ismerik magas cinktartalmát, és gazdag A-, B-, és C-vitamintartalmát, ezek remek hatással lehetnek a hormonháztartásra és a bőr szebbé tételére.
Azt már többen ismerhetik, hogy milyen jó az emésztésserkentő és vizelethajtó hatása, magas kalcium, kálium, foszfor és magnézium tartalma miatt. Magas rosttartalma is hozzájárulhat a lelassult emésztés helyreállításhoz. Kálium tartalma jó lehet a magas vérnyomás ellen is. Valamint a stroke és a vesekő kockázatát is nagy valószínűséggel csökkentheti.
Antioxidáns hatása végett elpusztíthatja a szabadgyököket és semlegesítheti a cigarettafüstben lévő nitrózaminokat, állítólag a hormonfüggő daganatos megbetegedések megelőzéséhez is hasznos. Emellett pozitívan befolyásolhatja az érelmeszesedést és egyéb keringési problémákat.

Vörös áfonya:

A vörös áfonya jótékony hatást gyakorolhat gyomorbántalmakra, májbetegségekre, a húgyhólyagfertőzésre. Illetve a fogszuvasodásra, mert az áfonyában lévő tápanyagoknak köszönhetően nem engedi a baktériumok megtelepedését a fogakon.

 

A Sült Teákat az alábbi 5 fűszer – adott gyümölcstartalomhoz illő – felhasználásával készítjük.

Csillagánizs:

Az influenza időszaka előtt kiemelten ajánlott csillagánizs tartalmú ételek, italok fogyasztása, a kínai orvoslás az egyik legkiemeltebben kezeli, mint az influenza ellenszerét. Így fogyasztása az immunrendszer megerősítése miatt kiemelten ajánlott. De javallott reumatikus fájdalmak enyhítésére is. Szélhajtó, gyomorerősítő, görcsoldó, ízjavító és étvágyjavító hatása miatt is különleges fűszer.

Fahéj:

Gyorsan megszüntetheti a felfúvódást és enyhítheti a hányingert és a gyomorpanaszokat. Fogyasztásával a vércukorszint ingadozása csökkenhet, emelheti az inzulin és az antioxidánsok hatását is.
Magas fenoltartalma miatt kiváló lehet az öregedés lassítására, mivel csökkentheti a sejtkárosodást és a véralvadást. Gyulladásgátló hatása is ismert. Ezek által a szervezetünk fiatalosabbá, jobbá és energikusabbá válhat.
Megfázás esetén is javasolt, magas vírus- és baktériumölő tulajdonságának köszönhetően.
Érdekesség, hogy aromaterápiás hatásai mellett a fahéj valóban hangulatjavító, illetve afrodiziákumként is sokan számon tartják.

Gyömbér:

Fokozhatja az étvágyat és segítheti az emésztést, valamint csillapíthatja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkíthet, javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. A vérkeringést élénkítő hatása miatt segítheti a koncentrálóképességet, ezért javasolt sofőröknek, vizsgázóknak, stb.
Antioxidáns tartalma, erősítheti az immunrendszert. Enyhítheti a megfázás tüneteit és a légúti fertőzéseket.
Különlegessége, hogy a kismamáknak is hasznosak lehetnek a gyömbér jótékony hatásai a reggeli rosszulléteknél, illetve a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegeknek is csökkentheti a gyömbér az émelygést és a hányingert.

 

Kardámom:

A neve szó szerint azt jelenti, hogy a szív fűszere. Ebből következtethetünk is arra, hogy nagyon jó hatást gyakorolhat a szívre. Elsősorban legfontosabb szervünk izmainak a működését serkentheti (szívizom).
Felfúvódás és rossz emésztés esetén is jóbarátunk lehet, illetve étvágyjavító tulajdonsága is elterjedt. Enyhítheti a fejfájást. Köhögéscsillapító, tonizáló szerként se ismeretlen.

Levendula:

Illata és különleges színe miatt sokan szeretik kis illatzsákokban vagy a kertben. De mi a helyzet, ha ez a növény a teába kerül? Sokan lehet, nem tudják, de a levendula tea formájában idegnyugtató, görcsoldó és fertőtlenítő hatású lehet. Illata révén, teája is jó fejfájás csillapító. Hasznos lehet nyugtalanság, alvászavar és idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésekor is.